Elk gebouw dat sinds 2021 gebouwd wordt, moet in Europa voldoen aan de EPB-eisen (Energieprestaties en Binnenklimaat). Daarom zijn nieuwbouwwoningen verplicht goed geïsoleerd en gebouwd te zijn, liefst met duurzame materialen. Bovendien moeten ze voldoen aan de BEN-normen, die een optimale energieprestatie nastreven. Aan deze normen moet een nieuwbouwwoning voldoen om duurzaam te zijn.
Een van de EPB-eisen is dat elke woning een E-peil van maximaal E30 mag hebben. Het E-peil drukt de globale energieprestatie van een woning uit. Maar wat zijn de andere eisen en factoren die nieuwbouwwoningen zo duurzaam maken?
De verplichte EPB-eisen
Nieuwbouwwoningen moeten verplicht voldoen aan eisen om het energieverbruik van de woning te beperken. Het E-peil speelt daarin een belangrijke rol. Hoe lager deze waarde, hoe zuiniger de woning is op vlak van energieverbruik. Nieuwbouwwoningen die sinds 2021 gebouwd zijn, voldoen standaard aan een E-peil van E30 of lager. Anderzijds respecteren deze woningen de nodige binnenklimaateisen: een goede ventilatie en het vermijden van oververhitting. Dat laatste garandeert een goede binnenluchtkwaliteit en dus een gezonde woning.
Een andere fase in de EPB-eisen, is het BEN-principe. BEN staat voor bijna-energieneutraal en houdt in dat elke woning perfect geïsoleerd is en over de meest efficiënte installaties beschikt, waardoor de nieuwbouwwoning zo weinig mogelijk energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die wél nodig is, komt dan uit groene energiebronnen.
Duurzame materialen en technieken
Bij groene energiebronnen denken we aan een zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en zonnepanelen. Warmtepompen maken gebruik van natuurlijke warmtebronnen zoals de lucht om gebouwen te verwarmen en koelen, wat de CO2-uitstoot aanzienlijk verlaagt. Zonnepanelen hebben datzelfde effect omdat ze energie opwekken aan de hand van de zon, in plaats van fossiele brandstoffen.
Maar ook groen op het dak van een woning heeft veel duurzame voordelen en komt ongetwijfeld voor bij nieuwbouwwoningen van de toekomst. Een groendak is bedekt met planten en vermindert de hitte in de zomer, isoleert in de winter én verhoogt daarnaast de biodiversiteit. Daarnaast is het gebruik van duurzame isolatiematerialen standaard in nieuwbouwwoningen. Denk hierbij aan vlas, cellulose, hennep en houtvezel. Deze materialen hebben een lage milieu-impact en zijn minstens even effectief als andere soorten isolatie.
Nieuwbouw: duurzamer dan renoveren?
Is nieuwbouw dan duurzamer is dan een bestaande woning renoveren? Het antwoord luidt klaar en duidelijk ja. Rekening houdend met alle verschillende factoren die een impact hebben op de duurzaamheid, is een nieuwbouwwoning op het einde van de rit wel degelijk de beste keuze. Bij nieuwbouw wordt er namelijk van bij het begin rekening gehouden met de nieuwste toepassingen die voldoen aan de duurzaamheidseisen van de overheid. En daar bovenop is een energieconforme woning alleen maar goed nieuws voor je portemonnee! Hoe zuiniger het gebouw, hoe minder het natuurlijke verbruik en hoe lager de uiteindelijke factuur.
Ben je op zoek naar een geschikte nieuwbouwwoning? Geef ons een seintje, dan plannen we een afspraak met je in en nemen we samen een kijkje.