Hoeveel verbruikt een nieuwbouwwoning nu echt?

Jun 14, 2023 | Uncategorized

Wie kiest voor een nieuwbouwwoning, kiest in principe erg bewust voor een energie-efficiënte en dus op de lange termijn een goedkopere manier van wonen. Maar hoeveel kost een nieuwbouwproject nu echt? En van welke factoren is je verbruik afhankelijk? Altro Projects licht toe.

Wil je graag één overzichtelijk en bijgevolg vast budget voor het verbruik van jouw woning beramen? Dan houd je er best rekening mee dat dit geen evidente oefening is. Het verbruik van een woning of appartement is immers erg afhankelijk van verschillende factoren die voor elk huishouden verschillen. Zo spelen de manier waarop je woning is gebouwd en met welke materialen, de manier waarop je verwarmt en waarmee én het eigen energieverbruik een rol.

Factoren die jouw verbruik vergroten

Gebouwgebonden specificaties en manier van bouwen

Allereerst zijn er enkele gebouwgebonden specificaties die (on)rechtstreeks invloed hebben op jouw verbruik. Zo verbruikt een huis doorgaans meer dan een appartement, al hangt dat natuurlijk ook van de vorm (halfopen, open, rijhuis), de grootte en de bewoonbare oppervlakte van dat huis. 

Bovendien heeft ook de manier waarop jouw nieuwbouwwoning gebouwd is invloed op je maandelijkse verbruik. Bouwmaterialen, isolatie, de manier van verwarmen… Het zijn stuk voor stuk zaken die je niet meteen zelf in handen hebt, gezien ze door de bouwpromotor gekozen worden. Wél kan je erop berusten dat bouwpromotoren hoe langer hoe meer voor de meest energiezuinige en dus weinig verbruikende systemen kiezen.

Bijkomend is ook de reden waarvoor de nieuwe woning gebruikt zal worden een factor. Zal je er zelf in wonen, zal je het verhuren of kleed je de woning aan als kantoorruimte? De activiteiten die je bij elk van de woonmogelijkheden uitoefent, hangen rechtstreeks vast aan jouw verbruik. Op een kantoor staan lichten bijvoorbeeld dag-in-dag-uit aan, in een woning gebruik je dan weer een pak meer elektronica. 

De laatste gebouwgebonden specificatie die bijdraagt aan jouw verbruik, is het ontwerp van jouw nieuwbouwwoning. Daarvoor staat de architect garant. Hoe groter de ruimtes, hoe moeilijker die te verwarmen zijn. En ook het aantal lichtpunten en de plaats waar ze geïnstalleerd worden dragen bijvoorbeeld bij aan jouw verbruik. Maak dus goede afspraken met je architect alvorens je overgaat tot bouwen! 

De manier waarop je verwarmt

Naast de manier waarop je woning gebouwd is, is ook de manier waarop je verwarmt een belangrijke factor die bijdraagt aan je factuur. Er bestaan immers verschillende soorten manieren waarop je jouw appartement of huis van warmte kan voorzien (of kan isoleren), de ene al wat duurzamer dan de andere. Voorbeelden zijn een warmtepomp, (energiezuinige) condensatieketels of een zonneboiler.

Het eigen energieverbruik

De factor die misschien nog wel het meeste bijdraagt aan je totale verbruik, is het eigen energieverbruik. Laat jij je lichten continu aan staan, ook al ben je niet in de ruimte aanwezig? Douche je jezelf graag met warm – of zelfs heet – water? Heb je heel wat elektronica in huis  die je in de stekker laat steken? Of laat je de verwarming ook, ondanks een warmere buitentemperatuur, aan staan? Het zijn stuk voor stuk zaken die bijdragen tot een fors hoger verbruik en bijgevolg ook zorgen voor een hoger kostenplaatje. 

Wanneer je stekkers van elektronica die je niet gebruikt uittrekt, iets minder warm doucht of de verwarming uitschakelt in periodes waarin je die niet nodig hebt, kan je je verbruik al fors inperken.

Exacte cijfers kan je dus niet op je verbruik plakken, gezien ze erg locatie-, omgevings- en gebruiksgebonden zijn. Wél is het zo dat een nieuwbouwwoning een pak beter geïsoleerd is, alsook voorzien van de juiste energiebesparende technieken. Dat is voornamelijk voordelig op de lange termijn: je hoeft geen bijkomende energiezuinige renovaties door te voeren, noch zijn je maandelijkse kosten te hoog.

Op zoek naar een nieuwe woning, maar weet je niet of je voor een bestaande of een nieuwbouwwoning moet gaan? Bij Altro Projects begeleiden we je met precies doorheen het keuzeproces. Neem contact met ons op. 

Ik heb interesse

Vul het formulier in wij beantwoorden graag al uw vragen m.b.t. dit pand.

Gratis Schatting