Wat is een EPB? En waarvoor heb ik het nodig?

Feb 21, 2023 | Informatief

De doorsnee Vlaamse woning verbruikt heel wat energie. Té veel. Vaak is dat te wijten aan de ouderdom van appartementen of huizen, maar ook de keuze voor de verkeerde materialen is daar een boosdoener. Kies je voor een nieuwbouwaankoop of verbouw je jouw bestaande woning en ga je voor thermische isolatie? Dan kan dat een pak minder energiekosten betekenen. Hier lees je alles wat je moet weten over het EPB.

Het EPB, wat is dat nu juist?

Het EPB staat voor Energie Prestatie Binnenklimaat. Het legt een energetisch minimum op waaraan huizen en appartementen moeten voldoen. Daarbij neemt het verschillende parameters in achting: ventilatie, verwarmingssystemen, luchtdichtheid, isolatie én ook de kwaliteit van het binnenklimaat.

Daarnaast moet je ook aan enkele eisen voldoen:
● Aard van de werken (verbouwingen, renovaties, nieuwbouwwerken…)
● Het doel van het pand (commercieel of residentieel)
● Het jaar waarin je de aanvraag voor je stedenbouwkundige vergunning aanvroeg

De vereisten

De eisen die gekoppeld zijn aan het EPB, zijn nauwkeurig gedefinieerd. Ze hebben niet enkel betrekking tot de verplichtingen die rond het energieverbruik gelden, maar ook tot de ventilatie die bijdraagt tot een goede binnenluchtkwaliteit. We sommen de eisen voor je op:

Het S-peil

Het S-peil is kort voor het ‘schilpeil’. Dat peil drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit en mag maximaal S31 zijn. Wil je een laag S-peil behalen, dan is daar een luchtdichtheidstest voor nodig.

Het S-peil is enkel van toepassing op nieuwbouw en zal in 2022 nog maar S28 mogen bedragen.

E-peil
Het E-peil

Het E-peil brengt de energieprestatie van een woning in kaart. Hoe hoger dat E-peil, hoe meer het pand waarin je woont of werkt verbruikt. Het E-peil is afhankelijk van verschillende parameters:

● De thermische isolatie
● De bewuste ventilatieverliezen
● De richting waarnaar je woning geörienteerd is
● De luchtdichtheid van de woning
● De compactheid van de woning
● De vaste installaties als verwarming, warmwatervoorzieningen, koeling en ventilatie

Het E-peil van een nieuwbouwwoning mag sinds 2021 niet meer dan E30 zijn. Voer je energetische renovatiewerken uit, dan bedraagt de limiet E70. Kortom wil dat zeggen dat iedereen die vanaf 2021 beslist om te bouwen, bijna-energieneutraal zal moeten bouwen.

Oververhitting

Wil je oververhitting voorkomen? Dan houd je best rekening met:

● Je beglazing
● De oriëntatie van je woning én je vensters
● De manier waarop en de materialen waarmee je woning is gebouwd
● De effectiviteit van zonwering

Ventilatie

Nog te vaak denken we dat we met het ‘openzetten van onze ramen gedurende 10 minuten’ onze binnenruimte voldoende hebben verlucht. Helaas is dat een foute redenering. Wie zijn woning effectief wil verluchten, heeft in eerste instantie nood aan een goede basisventilatie. Deze verzekert niet enkel de toevoer van verse lucht, ook zorgt het voor doorstroming van lucht van droge naar natte ruimtes en maakt het komaf met vervuilde lucht.

De U-waarde

De U-waarde van een woning wordt uitgedrukt in W/m²K en geeft het warmteverlies via constructiedelen aan. Hoe hoger je woning op de U-waarde scoort, hoe slechter geïsoleerd.

Hernieuwbare energie
Verschillende installatie-eisen

Voor elke nieuwe of vernieuwde installatie gelden bepaalde rendementen en vermogens waaraan deze moeten voldoen. Opgelet! Deze regel geldt enkel voor bij renovaties. Kies je voor een nieuwbouw of heb je ingrijpende energetische renovaties uitgevoerd? Dan hoef je hier vooralsnog geen rekening mee te houden.

Hernieuwbare energie

Een nieuwe woning of een die ingrijpend energetisch gerenoveerd is, moet over een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie beschikken. Mogelijkheden daarvoor zijn: de installatie van een warmteboiler of zonnepanelen, de aansluiting op een stadswarmingsnet of door deel te nemen aan specifieke projecten rond hernieuwbare energie.

De voordelen van het EPB

Anno 2023 zijn er heel wat voordelen verbonden aan een goed EPB. Zo kan je voor verschillende premies of kortingen in aanmerking komen. Enkele voorbeelden zijn:

● Premies uitgekeerd door de netbeheerder voor het plaatsen van isolatie of energiezuinige technieken bij bestaande appartementen, appartementsgebouwen of huizen
● Een ingrijpende renovatie? Dan maak je aanspraak op een totaalrenovatiebonus
● Verlaagde registratierechten
● Afhankelijk van het E-peil van je appartement of huis, krijg je korting op de onroerende voorheffing

Naast premies en kortingen, brengt een goed EPB ook nog andere voordelen met zich mee:

● Presteert je woning goed op vlak van energie? Dan is deze een pak meer waard en kan je het dus voor een hoger budget verkopen of verhuren
● Hoe beter je woning op vlak van energie presteert, hoe gezonder en comfortabeler deze ook voor jou is
● Een goed EPB draagt bij tot een beter millieu

Let wel op: het EPB valt niet te verwarren met het EPC. Deze laatste is een document dat zich focust op de energiezuinigheid van een pand.

Wil je meer weten over het EPB en de mogelijkheden om deze te verbeteren? Neem dan contact op met één van onze experten. Bij Altro Projects helpen we je met plezier verder!

Ik heb interesse

Vul het formulier in wij beantwoorden graag al uw vragen m.b.t. dit pand.

Gratis Schatting