Als je op dit moment op zoek bent naar een huis dan vraag je je misschien af, kan ik beter een nieuwbouwwoning kopen of voor bestaande bouw gaan. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen bespreken we in dit artikel. We helpen je op weg om een weloverwogen keuze te kunnen maken.
Wat zijn de voordelen van nieuwbouw?
Aan het kopen van nieuwbouw zitten bekende en minder bekende voordelen verbonden. Zo koop je bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning vrij op naam. Je betaalt geen overdrachtsbelasting. Daarnaast zijn de notaris- en kadasterkosten inbegrepen bij de koopprijs. Een ander groot bekend voordeel is dat je met een nieuwbouwwoning de eerste jaren nauwelijks onderhoudskosten hebt. Het is ook makkelijker om de woning helemaal naar je eigen smaak in te richten. Zo kun je bijvoorbeeld de tuin helemaal zelf ontwerpen. Ook een voordeel is dat je energiezuinig woont. Nieuwbouwwoningen zijn namelijk over het algemeen beter geïsoleerd dan bestaande bouw.
De nadelen van nieuwbouw
Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo kun je een nieuwbouwwoning van te voren niet echt bekijken. Je beslist puur op basis van bouwtekeningen en 3D modellen. Koop je een nieuwbouwwoning dan kun je niet onderhandelen over de prijs. De prijs van een nieuwbouwwoning ligt namelijk vast. Het kan zijn dat er sprake is van een nieuwbouw loting of een toewijzing door de projectontwikkelaar. Dat kan onzekerheid met zich meebrengen. Vaak zit er tussen de aankoop en de oplevering een lange periode. Gemiddeld ongeveer een jaar. Als je al een woning hebt, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met dubbele lasten. Een ander nadeel is dat de omgeving rondom het huis vaak nog lang kaal en leeg blijft. Veel groen vind je vaak nog niet.
Voordelen van bestaande bouw
Het kopen van bestaande bouw heeft ook voordelen. Een van die voordelen is dat het aanbod groter en gevarieerder is. Daarnaast heb je alle keuze als het gaat om locatie. Bij nieuwbouw ben je gebonden aan de bouwlocatie. Bij bestaande bouw heeft de buurt zich ontwikkeld. Je weet wie je buren zijn en de omgeving ziet er over het algemeen groener uit. Bij nieuwbouw is er vaak nog veel onbekend. Bestaande bouw kun je bezichtigen. Een of meerdere keren. Hierdoor krijg je beter een gevoel of het huis bij je past.
Nadelen van bestaande bouw
Bij bestaande bouw kun je te maken krijgen met achterstallig onderhoud dat je op het eerste oog niet ziet. Het bekende “addertje onder het gras”. Hierdoor kan het zijn dat je ineens veel geld moet investeren omdat bijvoorbeeld de CV-ketel kapot gaat. Veel oudere huizen zijn niet goed geïsoleerd waardoor je stookkosten hoger zijn. Koop je een bestaand huis dan betaal je overdrachtsbelasting. Dit bedrag kun je niet meefinancieren met je hypotheek.