Alles wat je moet weten om van het verlaagde btw-tarief te genieten

Apr 16, 2024 | Informatief

Wanneer je een woning bezit die ouder is dan 10 jaar en je overweegt renovatiewerken uit te voeren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de voordelen van de 6% BTW regel. Deze regeling kan aanzienlijke besparingen opleveren, maar het is essentieel om te begrijpen aan welke voorwaarden je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Voorwaarden voor het 6% BTW Tarief bij Renovaties

  • Leeftijd van de Woning: De woning moet ouder zijn dan 10 jaar om in aanmerking te komen voor het verlaagde BTW-tarief van 6%.

  • Gebruik van de Woning: De woning moet hoofdzakelijk dienen als privéwoning, of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan mag worden gebruikt voor professionele doeleinden.

  • Facturatie aan Eindgebruiker: De renovatiewerken moeten rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) worden gefactureerd.

  • Levering en Plaatsing door Dezelfde Aannemer: Zowel de levering als de plaatsing van de materialen moeten worden uitgevoerd door dezelfde aannemer.

Het is belangrijk op te merken dat doe-het-zelvers niet in aanmerking komen voor het verlaagde BTW-tarief op de aankoop van materialen.

Slopen en Wederopbouw

Bij afbraak en wederopbouw van een woning geldt in principe het BTW-tarief van 21%. Echter, onder bepaalde voorwaarden kan een lager tarief van 6% worden verkregen:

  • In sommige steden geldt het 6% tarief als de afbraak en wederopbouw in één handeling plaatsvinden en de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. Deze maatregel geldt voor bepaalde steden en heeft specifieke geldigheidsdata.

  • Tussen 1 januari 2021 en 31 december 2023 geldt het verlaagde BTW-tarief van 6% voor heel België, voor zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren, onder bepaalde voorwaarden.

  • Vanaf 1 januari 2024 wordt het verlaagde BTW-tarief van 6% permanent en uniform ingevoerd voor heel België, maar enkel voor projecten van bouwheren-natuurlijke personen, onder specifieke voorwaarden.

Indien je niet in aanmerking komt voor het verlaagde BTW-tarief, kan onder bepaalde voorwaarden een sloop- en herbouwpremie van de Vlaamse overheid worden aangevraagd. Het is echter niet mogelijk om de federale BTW-korting te combineren met deze premie.

Voor meer informatie en details over deze regelingen, kan je terecht op de website van de federale overheidsdienst Financiën. Ook kan je op de website van projectontwikkelaars informatie vinden over projecten die voldoen aan de 6% BTW-regel. Zo ben je goed geïnformeerd en kan je optimaal profiteren van de voordelen bij renovaties.

Ik heb interesse

Vul het formulier in wij beantwoorden graag al uw vragen m.b.t. dit pand.

Gratis Schatting