De positieve effecten van nieuwbouwprojecten op de omgeving

May 5, 2023 | Informatief

De nieuwbouwprojecten schieten als paddenstoelen uit de grond. Vaak ziet het er allemaal prachtig uit op de plannen en daarbij horende 3D-renders – maar niet iedereen ziet het graag gebeuren. Het brengt tijdelijk toch heel wat gedoe, omleidingen en lawaai met zich mee en tijdens de bouw is het niet altijd een mooi zicht. Maar op de lange termijn kunnen nieuwbouwprojecten wel van grote waarde zijn voor de omgeving!

Niet alleen zijn nieuwbouwprojecten vaak erg interessant voor jouw ecologische voetafdruk, het is voor jou als nieuwe eigenaar erg makkelijk. Alles is in orde en afgewerkt met de allerbeste materialen, je hoeft er alleen maar in te trekken en te genieten. Maar wat zijn de positieve effecten van nieuwbouwprojecten op de omgeving?

Verbeterde infrastructuur

Je vindt tegenwoordig weinig nieuwbouwprojecten waarbij alleen een gebouw wordt opgeleverd. Vaak ondergaan ook het domein en de nabije omgeving een ware transformatie en dat brengt verschillende voordelen met zich mee. Bij nieuwbouw houden de bouwheer en projectleider rekening met de modernste inzichten op het gebied van leefbaarheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voldoende parkeerplaatsen, fietspaden en een optimale verbinding met het openbaar vervoer. Dit verbetert de bereikbaarheid van de omgeving en zorgt voor meer mobiliteit en toegankelijkheid voor de bewoners.

Daarnaast is de ligging van heel wat projecten nauwkeurig uitgekozen, met zowel scholen,
winkels en voldoende groen in de buurt. Is dat laatste niet mogelijk? Dan is de kans erg groot dat dit onderdeel meegenomen is in het project zelf: nieuwe parken en tuinen die bij de nieuwbouw horen, zijn helemaal niet meer zo abnormaal. Dat is voordelig én aangenaam voor zowel de bewoners van het nieuwbouwproject als de bewoners uit de directe omgeving én voor de biodiversiteit en het ecosysteem van de buurt. Dat resulteert dan weer in een hogere levenskwaliteit, ook voor de dieren.

Duurzamere leefomgeving

En ook het milieu kan op lange termijn vruchten plukken van nieuwbouwprojecten,
voornamelijk doordat nieuwe gebouwen moeten voldoen aan strengere bouwvoorschriften, normen voor luchtkwaliteit en algemeen veel energiezuiniger moeten zijn. Nieuwbouw stoot veel minder broeikasgassen uit dan oudere gebouwen. Ze zijn verplicht Bijna Energieneutraal (BEN) door het verminderde gebruik van fossiele brandstoffen, waardoor ze het milieu en de omgeving beter beschermen. Daarnaast zijn moderne nieuwbouwprojecten vaak uitgerust met de nieuwste technologieën op vlak van energie- en waterbesparing. Denk maar aan regenwateropvangsystemen en zonnepanelen, die zowel de druk op natuurlijke hulpbronnen als de druk op jouw portemonnee verminderen.

Meer gevarieerde gemeenschap

Een laatste voordeel is dat nieuwbouwprojecten een sociaal-economisch diverse doelgroep met zich meebrengen. Gebieden waar bijvoorbeeld de huidige bevolking voornamelijk bestaat uit een ouder publiek, kan baat hebben bij de komst van nieuwe, jonge koppels en gezinnen. Deze combinatie en het mixen van sociale en private woningbouwprojecten, kan bijdragen aan een meer inclusieve en veerkrachtige woongemeenschap. Nieuwbouwprojecten kunnen buurten als het ware doen opleven, dankzij de verbeterde voorzieningen en de frisse wind van nieuwe mensen die in de buurt komen wonen.

Ben je zelf ook op zoek naar een nieuwbouwproject dat bij jou past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ik heb interesse

Vul het formulier in wij beantwoorden graag al uw vragen m.b.t. dit pand.

Gratis Schatting