Een nieuwbouwwoning op plan kopen: kan je zelf de afwerking kiezen?

Mar 9, 2023 | Informatief

Als je op zoek bent naar nieuwe plek, een oude woning om op te knappen of
nieuwbouw, ben je pas bereid om te settelen als je iets vindt dat helemaal jouw stijl is.
Je zoekt namelijk een hele nieuwe leefomgeving, een plek die jouw levensstijl
ondersteunt en waar je je goed voelt. En daar speelt de inrichting en afwerking een
belangrijke rol in. Maar in welke mate heb je inspraak in de afwerking bij een
nieuwbouwappartement op plan?

Het voordeel van een nieuwbouwappartement op plan is dat je het hele bouwproces kan overslaan, wat voor velen een grote kopzorg minder is. Daarbovenop krijg je vaak heel wat inspraak in de gebruikte materialen en de afwerking van jouw woning. Daardoor heb je vrijheid én wordt jouw keuzestress ingeperkt, want de mogelijkheden zijn vaak vooraf al vastgelegd. Jij moet alleen nog kiezen.

Afhankelijk van het tijdstip en het lastenboek

Wie een nieuwbouwwoning koopt, kan ongetwijfeld zelf bepaalde keuzes maken. Maar de hoeveelheid keuzes hangt af van het soort woning of appartement je koopt, alsook van het moment waarop je de woning koopt.

Wie een woning koopt die nog gebouwd moet worden, krijgt in principe de kans om mee te beslissen over heel wat belangrijke (interieur)elementen. Zo is er in de meeste gevallen budget voorzien voor het kiezen van een eigen badkamer, keuken of wand- en vloertegels. Koop je nog voor de bouwwerken worden opgestart? Dan is de kans groot dat je ook de plaats van niet-dragende muren mee mag bepalen, alsook dat je jouw blik op het elektriciteitsplan kan werpen.

Let wel op: alle beslissingen die je kan of mag maken, zijn afhankelijk van zowel het
lastenboek dat voor de nieuwbouw werd opgemaakt, als van je budget. Zo kan je slechts kiezen voor interieurelementen die aangeboden worden door vooraf bepaalde leveranciers.

Pas vanaf het moment dat er meerdere units binnen eenzelfde nieuwbouwpand zijn
verkocht, starten de werken. De panden die tot dan nog niet zijn verkocht, worden doorheen het gehele bouwtraject verkocht. Deze kopers hebben echter ‘minder geluk’: naarmate de bouwwerken vorderen, slinkt het aantal beslissingen waarin je inzeg hebt.

En nu… inrichten maar!

Het enige wat je dan nog rest, is van het nieuwe huis een echte thuis maken. En dat doe je natuurlijk met de inrichting. Dankzij je doordachte keuzes tijdens het bouwproces, sluit je nieuwe woning automatisch al veel meer aan bij jouw persoonlijke stijl dan een koopwoning of -appartement dat al gebouwd is. De juiste meubels en decoratiestukken maken het plaatje compleet en zijn de laatste keuzes die je nog moet maken voor je je helemaal thuis kan
voelen.

Op zoek naar interessante nieuwbouwprojecten? Daar kunnen wij jou ongetwijfeld bij
helpen. Neem contact met ons op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. De koffie staat klaar!

Ik heb interesse

Vul het formulier in wij beantwoorden graag al uw vragen m.b.t. dit pand.

Gratis Schatting