Een overzicht van de oplevering van gemeenschappelijke ruimtes in nieuwbouwappartementen

Jan 19, 2024 | Informatief

In een nieuwbouwappartement is de oplevering van niet alleen de individuele wooneenheden van belang, maar ook die van de gemeenschappelijke ruimtes binnen het gebouw. Deze cruciale taak valt onder de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME). Vaak wordt hiervoor een algemene vergadering georganiseerd, waarbij de syndicus en enkele mede-eigenaars worden belast met het bijwonen van de voorlopige oplevering.

Wens je als eigenaar aanwezig te zijn bij deze oplevering? Dan is het raadzaam om je kandidaat te stellen tijdens de algemene vergadering. Het kan namelijk complexer worden om later nog aanwezig te zijn bij de oplevering als je je niet op voorhand hebt gemeld. Vooral in grotere gebouwen is het niet de bedoeling dat elke mede-eigenaar persoonlijk aanwezig is bij de (voorlopige en/of definitieve) oplevering van de gemeenschappelijke ruimtes.

Zelfs als je niet persoonlijk aanwezig kunt zijn, is het van belang om grondig rond te kijken in de gemeenschappelijke ruimtes. Eventuele opmerkingen die je hebt, kun je voor de oplevering doorgeven aan de syndicus of aan een mede-eigenaar die is afgevaardigd om namens jou aanwezig te zijn.

Het is tevens aan te raden dat de algemene vergadering een deskundige aanwijst om de oplevering bij te wonen. Dit kan bijvoorbeeld een bouwkundig expert of een architect zijn. Zo’n specialist kan gebreken beter waarnemen dan een leek. Het is belangrijk op te merken dat aan deze professionele tussenkomst bepaalde kosten verbonden zijn, die uiteindelijk door de VME worden gedragen en dus verdeeld worden onder de mede-eigenaars.

Ik heb interesse

Vul het formulier in wij beantwoorden graag al uw vragen m.b.t. dit pand.

Gratis Schatting