Investeren in vastgoed bij stijgende inflatie?

Oct 6, 2022 | Informatief

Geld dat op je spaarboekje staat verdwijnt op lange termijn als sneeuw voor de zon. Mede door inflatie brengt geld op een spaarboekje helemaal niks meer op - integendeel, de waarde ervan daalt alleen maar, want de prijzen stijgen waardoor je koopkracht vermindert. Die inflatie voelen we vandaag allemaal in onze portemonnee: de gasprijzen swingen de pan uit, in de supermarkt lopen de rekeningen op en aan de pomp moeten we voor dezelfde hoeveelheid brandstof dieper in de buidel tasten.

En daar stopt het niet. Ook de woningprijzen zijn de afgelopen maanden fors gestegen. Wat betekent dit voor jouw vastgoedinvestering? Is het een goed moment om je kapitaal, dat je niet meer op een spaarboekje wilt zetten, te investeren in vastgoed?

Wat inflatie doet met vastgoed

Door de inflatie schieten zowat alle prijzen de hoogte in. Dit zorgt ervoor dat je als verhuurder de gevraagde huurprijs voor je woning elk jaar kan indexeren, waardoor je gegarandeerd een constant inkomen hebt. Daarnaast stijgt de waarde van je vastgoedportefeuille bij een almaar hogere inflatie. En wat met de vraag? Minder financiële mogelijkheden om te kopen dwingen heel wat potentiële kopers om hun plannen tijdelijk op te bergen. Dat kan resulteren in minder kandidaten voor de woning waar jij je zinnen op hebt gezet, wat jouw kansen als koper alleen maar vergroot.

Waarom nu een goed moment is om te kopen

Een jaarlijkse indexering van de huurprijzen betekent dat je als eigenaar elk jaar hogere inkomsten hebt. Door de hoge woningprijzen worden heel wat potentiële kopers verplicht om de huurmarkt op te zoeken. En ook de rentevoeten zijn gestegen. Deze zijn zelfs meer dan verdubbeld in vergelijking met begin dit jaar, waardoor veel mensen minder mogelijkheden hebben om een lening aan te gaan en sneller geneigd zijn om te huren. Deze factoren samen duwen de vraag omhoog, wat betekent dat er meer kandidaten zijn om jouw woning te huren. De voordelen voor jou als verhuurder: hogere huurinkomsten en minder leegstand.

Vastgoed: een duurzame investering

Zeker als je kiest voor een recenter, future-proof woning, is investeren in vastgoed in tijden van torenhoge inflatie interessant. Door de pandemie is het zoekgedrag van heel wat mensen veranderd: velen werken vaker van thuis en azen op huizen met een aparte ruimte die als bureau kan dienen. Door de nakende energiecrisis scoren ook huizen met de nodige energiecertificaten en energiezuinige woningen erg hoog. Investeren in een pand dat inspeelt op langetermijnbehoeften is dus een goede zet.

Samen de mogelijkheden van investeren in vastgoed bekijken? Neem contact met ons op.

Ik heb interesse

Vul het formulier in wij beantwoorden graag al uw vragen m.b.t. dit pand.

Gratis Schatting