Nieuwbouw: 4 trends voor 2023

Jan 11, 2023 | Informatief

Ze zijn er weer: zoals ieder jaar worden er nieuwe trends voor bouwen, wonen en interieur op ons afgevuurd. Ook voor 2023 is dat niet anders. Circulair bouwen, open ruimtes – en bijgevolg veel licht, de nieuwe kleuren voor het jaar 2023 en ‘het klimaat’ als rode draad doorheen alle te nemen beslissingen… Hier zijn 4 trends voor nieuwbouw in 2023.

Wist je trouwens al dat de normen voor het bouwen van een woning of een project, alsook voor wie grondig renoveert, een pak strenger worden in 2023? Daarbij zal de focus voornamelijk op hernieuwbare energie komen te liggen. Meer daarover lees je hier.

Kies voor duurzame oplossingen

Het klimaat speelt hoe langer, hoe meer een grote rol. Omdat het net zo belangrijk wordt, zetten bouwpromotoren steeds meer in op duurzaamheid. Niet enkel omdat ze dat willen, ook verstrengen de normen. Er is dus geen ontkomen meer aan.

Duurzaamheid kan je op twee manieren benaderen: enerzijds heeft het betrekking tot het beschermen van onze planeet en bijgevolg ecologische oplossingen (warmtepomp, bepaald isolatiemateriaal). Anderzijds betekent het een investering in materialen die lang meegaan. “Dat klinkt duur’, zal je denken. Hoewel de initiële investering inderdaad pittiger kan zijn, hoef je bijvoorbeeld geen rekening met onderhoudskosten te houden. Een ander voordeel: kies je voor een langetermijnoplossing (bijvoorbeeld dubbele beglazing, ledverlichting…), dan maak je een energiebesparende keuze, wat je energiefactuur doet dalen en je op termijn dus kosten bespaart.

Circulair bouwen

Iets wat al gebruikt is, een nieuw leven geven: dat is waar circulariteit om draait. Wil je circulair gaan bouwen, dan zal je gebruik maken van materialen die al een eerder leven leidden. Beton, glas of hout… bijna élk materiaal kan opnieuw worden omgevormd naar een kwalitatief alternatief. Wist je trouwens dat kwalitatief beton tot zo’n 100 jaar meegaat? Om die reden wordt beton bij afbraakwerken gesorteerd, waarna het naar betongranulaat wordt omgezet. Dat kan op zijn beurt opnieuw tot een duurzame soort beton worden verwerkt.

Circulair bouwen is overigens ook erg interessant in tijden van crisis of oorlog. Zoals we in 2022 zagen, was een van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne de stilgevallen toevoer van heel wat grondstoffen. Dankzij circulair bouwen vermijd je een tekort aan die grondstoffen en kan je de werken alsnog verderzetten.

Open spaces en veel licht

Naast circulair bouwen of het aanmeten van duurzame oplossingen, zijn er ook enkele interieurtrends die de kop opsteken. Zo winnen open spaces steeds meer aan populariteit. Ruimtes waar de keuken en de living naadloos in elkaar overvloeien of een speelkamer en een bureau die door middel van een grote opening in de muur zo goed als één kamer lijken. Wil je het in het extreme trekken? Dan kan je kiezen voor een loft!

Een grote ruimte geeft niet enkel een gevoel van vrijheid, maar zorgt automatisch voor meer licht. Wil je de ruimte nóg groter doen lijken? Zorg dan voor voldoende raampartijen. Die zorgen voor heel wat natuurlijk licht.

Kleuren van het jaar

Ieder jaar worden er ‘nieuwe kleuren van het jaar’ aangekondigd. Die worden dan zowel in interieurs, als in de mode en andere industrieën gebruikt. Voor 2023 zijn groentinten, de kleur bruin en allerlei lichte witkleuren de kleuren van het jaar. Ben je van plan om een interieur vorm te geven? Dan neem je dit kleurenpalet best mee in je ontwerp.

Op zoek naar een nieuwbouwproject dat voldoet aan alle nieuwe normen? Bij Altro hebben we vast wat voor je in petto. Neem contact met ons op!

Ik heb interesse

Vul het formulier in wij beantwoorden graag al uw vragen m.b.t. dit pand.

Gratis Schatting