Verminderd btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw

Nov 8, 2023 | Informatief

Bespaar duizenden euro’s bij de aanschaf van je nieuwe woning. Sinds 1 januari 2021 is er een tijdelijke uitbreiding van het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw. Deze relancemaatregel uit de coronaperiode is verlengd tot eind 2023. Ondertussen is er ook duidelijkheid over wat er na dit jaar met deze maatregel zal gebeuren.

Bij Altro Projects komen een aantal nieuwbouwprojecten in aanmerking voor het 6%-tarief. Dit is goed nieuws voor wie overweegt een woning of appartement in deze projecten aan te schaffen. Als je in deze kans geïnteresseerd bent, is het raadzaam om niet te lang te wachten voordat je een beslissing neemt.

Wat is er nieuw?

Oorspronkelijk zou deze maatregel eind 2022 aflopen, maar hij is verlengd tot eind 2023. Helaas wordt de voordelige regeling na deze datum wel stopgezet voor bouwpromotoren, maar er is een overgangsregeling tot 31 december 2024.

Deze overgangsregeling houdt in dat je nog steeds kunt profiteren van het 6% btw-tarief voor alle werkzaamheden die vóór eind 2024 gefactureerd zijn, op voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw van de woning vóór 1 juli 2023 is ingediend.

Voor wie geldt het verlaagde tarief?

In de eerste plaats moet het gaan om de sloop van een gebouw en de heropbouw van een woning op dezelfde locatie. Dit kan worden uitgevoerd door een bouwheer, een natuurlijk persoon of een bouwpromotor.

De nieuwe woning of het nieuwe appartement moet je enige woonplaats zijn, waar je je domicilie hebt en je  mag geen andere eigendommen bezitten. Naakte eigenaars, die eigenaar zijn maar er niet wonen, betalen wel het standaard btw-tarief van 21%.

Je moet ten minste vijf jaar in de nieuwe woning blijven wonen, en in die periode moet het ook je enige woonplaats zijn.

Wat zijn de voorwaarden waaraan je woning moet voldoen?

De nieuwe woning of het nieuwe appartement hoeft niet exact op dezelfde plaats als het gesloopte gebouw te worden herbouwd, maar wel op hetzelfde kadastraal perceel.

Het voordeel wordt toegekend aan kleine en middelgrote woningen met een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m², ongeacht het type van de woning (bijv. viergevelwoning, rijhuis, appartement of wooneenheid in een geïntegreerd project van gemeenschappelijk wonen).

Ontdek hier de projecten van Altro Projects die in aanmerking komen voor het 6% btw-tarief. Hiermee kun je aanzienlijk besparen bij de aankoop van je nieuwe woning.

Ik heb interesse

Vul het formulier in wij beantwoorden graag al uw vragen m.b.t. dit pand.

Gratis Schatting